Ga naar hoofdinhoud

Als bronorganisatie

Benodigde componenten

De voor de bronorganisatie benodigde componenten worden weergegeven in onderstaand model. Dit model is opgebouwd volgens de vijf-lagen architectuur van Common Ground.

Componenten bronorganisatie

Componenten voor beheer

Binnen het domein van de bronorganisatie zijn de volgende componenten nodig:

 • bk-management-ui - bevat de user interface voor het functioneel beheer van de configuratie van de bronorganisatie en de aansluiting op het stelsel.
 • bk-management-process - bevat de business logica voor het beheer van de configuratie van de bronorganisatie en de aansluiting op het stelsel.
 • bk-config-service - ontsluit het register met de configuratie van de bronorganisatie.
 • bk-config-db - het register voor het persisteren van de configuratie van de bronorganisatie.

Component voor het discoveren van de externe adresseerbare componenten

 • service-discovery-process - bevat de urls naar de extern adresseerbaar componenten citizen-financial-claim-process en session-process.

Componenten voor het opzetten van veilige verbindingen

 • session-process - bevat de business logica voor de processen om beveiligde sessies tussen de burger en de bronorganisatie op te zetten en te beheren.
 • session-service - ontsluit het register met informatie over beveiligde sessies tussen de burger en bronorganisatie (in de referentie-implementatie is dit een stateful service met in-memory register van deze sessie-informatie)

Componenten voor het afhandelen van verzoeken van burgers

 • citizen-financial-claim-process - bevat de business logica voor de processen van het verzoeken om en ophalen van gegevens over financiële verplichtingen door burgers.
 • financial-claim-request-service - ontsluit het register van de ingediende verzoeken van burgers om gegevens over financiële verplichtingen op te halen.
 • financial-claim-request-db - het register voor het persisteren van de ingediende verzoeken van burgers om gegevens over financiële verplichtingen op te halen.

Voorbeeld van een bronsysteem API (mock-source-system)

In de referentie-implementatie wordt gebruik gemaakt van het financial-claim-service component als voorbeeld-implementatie van een bronsysteem. In de afbeelding boven aan deze pagina zijn als voorbeeld twee instanties van dat component getoond, één waarbij een API als apart component boven het bronsysteem is gezet, en één waarbij de API geïmplementeerd is als onderdeel van het bronsysteem.

Databasecomponenten

Voor alle *-db-componenten wordt in de referentie-implementatie een postgres database server gebruikt. De afzonderlijke *-db-componenten bevatten migraties om deze databases in te richten.

Beschikbaarheid en afhankelijkheden

De componenten service-discovery-process, citizen-financial-claim-process en session-process moeten publiek adresseerbaar zijn via internet, zodat de burger er mee kan verbinden.

De componenten bk-management-ui en bk-management-process moeten intern adresseerbaar zijn voor de functioneel beheerder.

De componenten citizen-financial-claim-process en bk-management-process moeten naar buiten toe contact op kunnen nemen met de stelselbeheerder.

Het installeren en configureren van componenten

Het installeren en configureren van de componenten kan op meerdere manieren. Wij hebben 2 van mogelijkheden uitwerkt:

 1. Docker commands en toelichting per component van de bijbehorende configuratie

 2. Voorbeeld helm installatie voor de Vorderingenoverzicht Rijk demo omgeving