Componenten
Het Vorderingenoverzicht Rijk is ontworpen volgens de principes van de informatiekundige visie Common Ground. Dat betekent onder meer dat de referentie-implementatie is ontworpen volgens de vijf-lagen architectuur van Common Ground. De voor elke rol in het ecosysteem benodigde componenten worden weergegeven in onderstaand model:
(Klik hier voor een grotere versie)
In dit model zijn componenten geordend per rol in het ecosysteem (de verticale afscheidingen) en per architectuurlaag (de horizontale lagen). Deze componenten werken samen om een zo goed mogelijke. Elke component is in de referentie-implementatie beschikbaar als Dockercontainer. Alle communicatie tussen componenten vindt plaats via netwerkverkeer (tussen services en databases vaak via specifieke databaseprotocollen, zoals het postgresprotocol).
Afhankelijkheden tussen componenten zijn altijd gericht van boven naar beneden. Dit voorkomt spaghetti-code en dwingt af dat databeheer en proceslogica niet door elkaar heen gaan lopen. Een aantal van de afhankelijkheden in de relaties tussen de verschillende componenten zijn in het volgende diagram weergegeven:
(Klik hier voor een grotere versie)
Let op: procescomponenten kunnen in sommige processen ook verbinding maken met service-componenten bij andere actoren. In sommige gevallen kan een procescomponent (vanuit het gezichtspunt van de bevraagde actor) zich dan gedragen als een servicecomponent (vanuit het gezichtspunt van de bevragende organisatie).1 Een voorbeeld hiervan is dat in de processen van het Vorderingenoverzicht Rijk, de bronorganisatie contact opneemt met de stelselbeheer om het stelselschema op te vragen. (Deze relatie is overigens niet in bovenstaande plaat weergegeven).
Van de componenten in de referentie-implementatie is ook een C4 Architectuurmodel beschikbaar.
Footnotes
-
Wel dient er dan zorg te worden gedragen dat hierdoor niet alsnog een cyclische afhankelijkheid ontstaat (twee processen die van elkaar afhankelijk zijn)! ↩