Ga naar hoofdinhoud

Scenario

Status: DRAFT

Scenario CAK eindafrekening in termijnen

Hendrik-Jan Jansens (test-BSN: 761582915) heeft geen zorgverzekering afgesloten en wordt door het CAK verzekerd bij een Nederlandse zorgverzekeraar en betaalt de premie via het CJIB. Na 12 maanden stopt deze regeling en krijgt Hendrik-Jan van de betreffende zorgverzekeraar een brief voor direct betalen. Tevens ontvangt Hendrik-Jan van het CAK een eindafrekening 8 weken nadat de premie is stopgezet. De eindafrekening is een bedrag van €240.

NB: Voor de gele kaart is in dit scenario geen aparte gebeurtenis gemaakt. Het wordt nu met een omschrijving en een gemarkeerde achterstand weergegeven.

Het betreft de volgende fasen:

  • Fasen
    • Initiële vordering
    • [Tweede termijn, achterstand](#Tweede termijn, achterstand)
    • [Tweede en derde termijn, gele kaart](#Tweede en derde termijn, gele kaart)
    • [Gele kaart betaald en vierde termijn](#Gele kaart betaald en vierde termijn)

Fasen

Initiële vordering

Als Hendrik-Jan de VORijk App opent op 1 augustus dan ziet hij de eindafrekening als betalingsverplichting die direct (handmatig) betaald moet worden. Op de aanschrijving van het CJIB staat standaard al een voorstel voor 12 termijnen, in dit geval €20 per maand. Hendrik-Jan besluit om het in termijnen te betalen en betaalt de eerste €20 vóór 20 augustus, de vervaldatum van de betalingsverplichting. Hiermee start bij het CJIB automatisch het betalen in termijnen proces.

FCID voor initiele eindafrekening

Tweede termijn, achterstand

Hendrik-Jan opent de app op 22 september om te checken of het betalen in termijn is gestart. Hij ziet de tweede termijn klaar staan en dat de eerste termijn is betaald. De tweede termijn staat ook gelijk in achterstand. Deze had voor 20 september betaald moeten zijn.

Tweede termijn met achterstand

Tweede en derde termijn, gele kaart

Hendrik-Jan betaalt de tweede termijn toch niet op tijd en ontvangt een 'gele kaart'. Hierop staat een bedrag van €40 (de vorige niet betaalde termijn en de huidige termijn). De vervaldatum is nu 20 oktober 2023.

In het FCID zijn zowel de initiële betalingsverplichting als de termijn van september ingetrokken. De initiële is ingetrokken omdat Hendrik-Jan in termijn is gaan betalen. De betalingsverplichting van september is ingetrokken omdat deze niet op tijd is betaald en vervangen door de gele kaart.

FCID gele kaart

Gele kaart betaald en vierde termijn

Hendrik-Jan betaalt het bedrag van de gele kaart en checkt 2 november of het allemaal goed gegaan is. De betaling is verwerkt en de vierde termijn, met het normale termijnbedrag van €20 staat klaar.

FCID voor vierde termijn