Ga naar hoofdinhoud

Scenario

Status: DRAFT

Scenario Aanslag Inkomstenbelasting

Belastingdienst int inkomstenbelasting conform de wet inkomstenbelasting.

Hieronder is een scenario beschreven dat start op het moment dat er een formele belastingschuld is en de burger de aanslag heeft ontvangen. Hier begint bij Belastingdienst de "Invordering in eerste aanleg". De aangifte fase (materiële belastingschuld) wordt vooralsnog niet opgenomen in Vorderingenoverzicht Rijk.

In dit scenario is Piet Verstraten (test-BSN: 814859094) een Inkomstenbelasting van €1.200 verschuldigd.

Fasen

Aangifte

De aangifte (ook wel materiële belastingschuld genoemd) is niet zichtbaar in Vorderingenoverzicht Rijk

Initiële aanslag

Piet Verstraten (test-BSN: 814859094) heeft op 1 april een definitieve aanslag Inkomstenbelasting ontvangen over het jaar 2022 voor een bedrag van €1.200. Hij dient dit te betalen vóór 14 mei 2023 (betaaltermijn meestal 6 weken).

In de VO Rijk App ziet Piet de betalingsverplichting als een handmatig te betalen. Het Financial Claims Information Document ziet er dan op hoofdlijnen zo uit:

FCID Initiële aanslag fase

Herinnering

Piet betaalt niet op tijd en ontvangt een herinnering op 16 mei. Als Piet in de app kijkt, dan staat de betalingsverplichting als achterstand gemarkeerd. Volgens de herinnering heeft Piet nog 2 weken om te betalen. NB: gaan we de oorspronkelijk betalingsverplichting vervangen met een nieuwe waarbij de uiterste betaaldatum aangepast is?

Het Financial Claims Information Document ziet er dan op hoofdlijnen zo uit:

FCID Herinnering fase

Aanmaning

Op 5 juni heeft Piet nog steeds niet betaald. Op dat moment krijgt Piet een aanmaning waarbij ook €18 aanmaningskosten zijn toegevoegd. De oorspronkelijke betalingsverplichting is vervallen en er is een nieuwe betalingsverplichting toegevoegd. Voor het betalen van de aanmaning staat een termijn van 2 weken. NB: in dit voorbeeld is de nieuwe betalingsverplichting ook direct in achterstand gezet om deze meer aandacht te geven in de app. Dit is aan Belastingdienst om te bepalen.

Het Financial Claims Information Document ziet er dan op hoofdlijnen zo uit:

FCID Aanloop fase

Betaald

Piet besluit direct te betalen om meer kosten te voorkomen. Als hij 5 dagen later in de app kijkt om te controleren of het inderdaad is betaald, ziet hij de betaling staan en is het saldo inderdaad nul.

Het Financial Claims Information Document ziet er dan op hoofdlijnen zo uit:

FCID Aanloop fase