Ga naar hoofdinhoud

Scenario

Status: DRAFT

Scenario verkeersboete

Hieronder volgen vier fasen voor het scenario verkeersboete. Het betreft de volgende fasen:

Voor deze fasen zijn ook de financial_claims_information_document (FCID) berichten uitgewerkt t.b.v testen.

//TODO: de JSON bestanden nog aanpassen aan versie 3.0 van het FCID

Fasen

Initiële boete

Piet Verstraten (test-BSN: 814859094) heeft op 15 juli 2023 buiten de bebouwde kom 11 kilometer te hard gereden en daarbij geflitst. Hij krijgt hiervoor een boete voor een snelheidsovertreding van €104. Het CJIB stuurt Piet op 17 juli 2023 een beschikking (een zogenaamde Mulderbeschikking) waarop naast de boete ook €9 administratiekosten in rekening zijn gebracht. Piet moet daarom totaal €113 betalen. De vervaldatum waarop de boete betaald moet zijn is 17 augustus 2023.

Als Piet de VORijk App opent op 1 augustus dan ziet hij deze verkeersboete als betalingsverplichting die direct (handmatig) betaald moet worden. In de details ziet piet de overtreding (met zijn kenteken en wanneer de overtreding heeft plaatsgevonden).

FCID voor initiele boete

Het volgende FCID bericht hoort hierbij: Initieel

Achterstand

Piet heeft op 19 augustus 2023 nog niet betaald en kijkt nog een keer in de VORijk App. De App ververst de gegevens en haalt opnieuw de situatie op bij het CJIB. Omdat de vervaldatum is verlopen, maar er nog geen aanmaning is verstuurd door het CJIB, wordt de betalingsverplichting getoond als achterstand.

FCID voor achterstand

Het volgende FCID bericht hoort hierbij: Achterstand

Aanmaning

Ook op 26 augustus 2023 heeft Piet nog niet betaald. Het CJIB heeft inmiddels een eerste aanmaning verstuurd en ook aanmaningskosten van €52 in rekening gebracht (50% van het boetebedrag). Piet kijkt weer in de app en ziet nu een nieuwe betalingsverplichting staan van in totaal €165. De eerdere betalingsverplichting is vervallen.

In de details ziet Piet ook de Eerste aanmaning staan met het bedrag van €52.

FCID voor aanmaning

Het volgende FCID bericht hoort hierbij: Eerste aanmaning

Betaald

Piet besluit op 1 september toch maar te betalen. Piet logt in op de CJIB Mijn omgeving en betaald daar het volledig bedrag. De volgende dag opent Piet de app weer om te kijken of het inderdaad betaald is. De financiële verplichting is verdwenen en in de sectie "Betaald" ziet Piet de betaalde snelheidsovertreding staan. TODO: waar ziet de betrokkene de betaalde verplichtingen?

FCID wanneer betaald

Het volgende FCID bericht hoort hierbij: Betaald