Ga naar hoofdinhoud

Nieuwsbrief: Jaargang 2024-08

· 9 minuten leestijd
Kiske de Leest
Projectleider Vorderingenoverzicht Rijk
Logo CJIB

Jaargang 2024, Nummer 8, 25 januari 2024

Sianne van Rhee

In het tweede deel van 2023 werd ik de trotse moeder van mijn tweede zoon! In de laatste weken van mijn verlof boekte ik een vakantie. Zittend bij het reisbureau werd gevraagd naar het BSN van mijn kinderen. De jongste heeft nog geen paspoort en de medewerker van het reisbureau verwees me naar de geboorteakte van de gemeente voor het BSN.

Er is natuurlijk een veel snellere oplossing om dit nummer te vinden: De MijnGegevens App van de overheid. Hierin kun je niet alleen snel je eigen BSN en dat van je kinderen of ouders vinden, maar bijvoorbeeld ook je kenteken. Weer handig bij de parkeerautomaat. Ik vind het een prettige, toegankelijke app en eigenlijk ook een hele vanzelfsprekende vorm van overheidsdienstverlening. Mag je van de overheid immers niet verwachten dat het eenvoudig inzicht geeft in de gegevens die ze van je heeft?

In het laatste kwartaal van 2023 waren er verkiezingen. We weten nog niet wat de formatie ons gaat brengen. Wat we wel weten is dat niet alleen bestaanszekerheid, maar ook betere kwaliteit van overheidsdienstverlening, van links tot rechts en van conservatief tot progressief 'populaire' thema's zijn. Het Vorderingenoverzicht Rijk raakt aan beide onderwerpen. In deze nieuwsbrief leest u hoe het VO Rijk zo ingericht wordt dat het mensen helpt om grip te krijgen op hun financiën. Daarnaast ontdekt u ook op welke manieren we het VO Rijk beschikbaar en gebruikersvriendelijk maken: het is de bedoeling om het VO Rijk via meerdere kanalen aan te bieden en zo iedereen die dat wil inzicht te bieden in zijn of haar betalingsverplichtingen.

Na bijna vijf maanden verlof klinkt het nog steeds heel logisch: een eenvoudig, veilig en actueel overzicht in je betalingsverplichtingen aan de overheid. Zoals wel vaker is dit 'gemakkelijker gezegd dan gedaan'. We zijn er natuurlijk nog niet. Maar ik ben blij om te zien dat er grote stappen zijn gezet in de ontwikkeling van het VO Rijk. Het is belangrijk om nu gezamenlijk door te pakken en met het VO Rijk een kwalitatief hoogwaardige overheidsdienst neer te zetten.

Sianne van Rhee
Programmamanager CRI


Eén vorderingenoverzicht, meerdere platformen

Het afgelopen kwartaal hebben we hard gewerkt om het vorderingenoverzicht op drie verschillende platformen beschikbaar te maken: voor smartphones op iOS en Android, en voor laptops en computers als webversie in een browser. We bouwen aan één vorderingenoverzicht dat op eenzelfde wijze te gebruiken is via verschillende platformen. Dat is vanaf dit kwartaal het geval: nieuwe en doorontwikkelde functionaliteiten zijn nu beschikbaar via alle platformen.

Met de introductie van de webversie krijgen we te maken met nog meer verschillende schermgroottes waarop gebruikers het vorderingenoverzicht bekijken. Vandaar dat we dit kwartaal er ook voor hebben gezorgd, dat het overzicht goed te gebruiken is op schermen van allerlei afmetingen. De applicatie is volledig schaalbaar (‘responsive’), waarbij de interface zich aanpast aan de grootte van het scherm. Bekijk hieronder hoe dit in de praktijk eruit.

Organisatie selectiescherm

Selecteren van organisaties

Organisatie selectiescherm

Eén van de functionaliteiten die in het afgelopen kwartaal is doorontwikkeld biedt de mogelijkheid om te selecteren van welke organisaties gegevens worden opgehaald en getoond binnen het vorderingenoverzicht. De wijze waarop dit onderdeel van de dienst tot stand is gekomen, is een mooi voorbeeld van de manier waarop het vorderingenoverzicht ontwikkeld wordt: samen met de (toekomstige) gebruikers. Meerdere versies van de functionaliteit zijn door hen getest.

Aan de hand van de ontvangen feedback zijn de behoeften van deze gebruikers in kaart gebracht en verwerkt in de uiteindelijke variant van de functionaliteit die inmiddels geïmplementeerd is. Hiernaast zie je één van de schermen uit die definitieve versie.

In dit scherm tonen we een lijst met alle beschikbare organisatie waar informatie opgehaald kan worden. De gebruiker kiest er voor om alle organisaties in het overzicht te laden óf maakt handmatig een selectie. Wanneer één of meerdere organisaties niet worden geselecteerd, waarschuwen we de gebruiker meerdere keren om te verifiëren dat dit een bewuste keuze is. Zo voorkomen we dat er onbewust vorderingen gemist worden.

2024: een blik op de toekomst

Blik op de toekomst met verrekijker

Het komende jaar lijkt een mooi jaar te worden voor het Vorderingenoverzicht Rijk. De eerste vorderingen van bronorganisaties CJIB en DUO worden in de eerste helft van het jaar ontsloten op de demo-omgeving.

Het gaat hier om testgegevens, maar evengoed zetten we samen met die organisaties daarmee een mooi stap. We ontsluiten voor het eerst gegevens vanuit de bron, uit het landschap van die bron. In de loop van het jaar ontsluiten we meer en meer vorderingen uit verschillende bronnen en van verschillende organisaties.

We zorgen dat al die verschillende (soorten) vorderingen getoond kunnen worden in het overzicht. Niet elke vordering is hetzelfde: de componenten, het verloop in de tijd en de mogelijke scenario’s die een vordering doorloopt, kunnen verschillen. Daarom leggen we elke soort vordering op het raamwerk van het gegevensmodel van het VO Rijk. Vervolgens zorgen we dat de vordering in het model past en getoond kan worden in het overzicht. En als dit onverhoopt niet lukt, dan kijken we hoe we het model kunnen wijzigen zodat deze weer aansluit bij de werkelijkheid en de leefwereld van de gebruiker. Het allerbelangrijkste is dat we hier die leefwereld van de burger in het oog houden. Want in díe leefwereld moeten zij het overzicht kunnen herkennen en gebruiken.

Update gebruikersonderzoek

In het laatste kwartaal van 2023 is in het kader van het gebruikersonderzoek in kaart gebracht wat iemand die geen grip heeft op zijn of haar financiën, nodig heeft om van de stress af te komen. Welke stappen onderneemt iemand om weer grip te krijgen op de situatie? Op basis van deze input zijn de zogenaamde ‘jobs to be done’ in kaart gebracht. We hebben alle stappen die iemand zet om tot het gewenste eindresultaat (‘grip op de eigen financiën’) te komen in kaart gebracht.

Dit geeft een goed beeld van de behoeften van onze gebruikers. Enkele voorbeelden van die jobs zijn weergegeven in de afbeelding hierboven. Het betreft een detail van het gehele overzicht; enkele van de stappen die iemand zet. Elk van die stappen kent een aantal jobs die de persoon uitvoert.

Vervolgens hebben we gekeken hoe en bij welke stappen het VO Rijk kan helpen. Bijvoorbeeld door inzage te verschaffen in noodzakelijke informatie of door de mogelijkheid te bieden de betreffende actie direct uit te voeren vanuit het overzicht. Op deze manier past het VO Rijk echt in de leefwereld van de burger.

Job to be done gebruikersonderzoek

We hebben deze ‘jobs to be done’ niet alleen in kaart gebracht voor burgers met beperkte grip op eigen financiën, maar ook voor personen die juist wel grip. Zij hebben als doel om te checken dat ’t goed zit. Ook voor hulpverleners, die als doel hebben om mensen te begeleiden naar financiële stabiliteit, hebben we de jobs op een rijtje gezet. Je kunt de volledige platen hier bekijken.

Grand demo’s in 2024

demo

Ook in 2024 laten we als team ieder kwartaal aan iedereen die geïnteresseerd is zien, waar we mee bezig zijn (geweest). Eens in de drie maanden, op een donderdag van 10:00 tot 11:00 uur, organiseren we online een zogenaamde Grand Demo.

Tijdens de Grand Demo nemen we de aanwezigen mee in de ontwikkelingen van het Vorderingenoverzicht Rijk. Dit jaar zullen we dat doen op de volgende momenten:

  • Donderdag 21 maart
  • Donderdag 13 juni
  • Donderdag 26 september
  • Donderdag 5 december

Wil je graag meekijken met ons project, maar staat de afspraak nog niet in je agenda? Stuur dan een bericht aan projectleider Kiske de Leest, via k.deleest@cjib.nl. Je ontvangt dan een uitnodiging met daarin de link naar de online bijeenkomst.

Even voorstellen: Reinout Tiekstra, senior onderzoeker

Reinout

Mijn naam is Reinout Tiekstra. Ik woon met mijn gezin in Groningen. Vanuit het raam van mijn thuiswerkplek kijk ik uit op het hoofdkantoor van DUO. Ik heb er jarenlang gewerkt als digitaal strateeg. In een groot designteam werkte ik met en voor burgers, professionals en medewerkers aan het ontwerpen van waardevolle en gebruiksvriendelijke diensten.

Sinds de start van het programma Clustering Rijksincasso ben ik vanuit DUO gedetacheerd bij het CJIB (trekker van het programma).

Met een andere functienaam maar in een vergelijkbare rol. In een ‘lean & mean’ team werk ik als senior onderzoeker met en voor burgers aan het ontwerpen van een op publieke waarden gebaseerde, vernieuwende, waardevolle en gebruiksvriendelijke dienst: het Vorderingenoverzicht Rijk.


Mocht u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen hebben over het project Vorderingenoverzicht Rijk, neem dan contact op met projectleider Kiske de Leest k.deleest@cjib.nl.