Nieuwsbrief: Jaargang 2024-10
![]() |
Jaargang 2024, Nummer 10, 2 juni 2024
![]() | Beste lezer, |
Daarnaast hebben we als programma ook de opdracht gekregen om de samenwerking met gemeenten verder te verkennen. Dit biedt geweldige kansen om onze diensten nog beter op elkaar af te stemmen en samen te werken aan een efficiëntere en effectievere dienstverlening voor onze burgers. Hoewel we dit jaar de focus houden om ervoor te zorgen dat de rijks partijen gaan aansluiten, willen we niet wachten met de gesprekken met de gemeenten. Komende maanden gaan we spreken we met gemeenten, VNG en it leveranciers hoe we deze aansluiting voor elkaar gaan krijgen.
Maarten van Zaane Hoofd Overheidsincasso & CRI Centraal Justitieel Incassobureau
Gebruikersonderzoek
Gebruikersonderzoek speelt een centrale rol in de ontwikkeling van het VO Rijk. In het meest recente onderzoek, dat plaatsvond gedurende meerdere sprints (met in elke sprint een duidelijk doel), hebben we gekeken naar de volgende onderzoeksvraag:
Hoe kunnen we gebruikers duidelijk maken dat de getoonde data beperkt is?
Er zijn verschillende scenario’s denkbaar waarin het vorderingenoverzicht niet alle informatie rond openstaande vorderingen kan laten zien. Denk hierbij aan de mogelijkheid van een storing bij een bronorganisatie of het gegeven dat niet alle vorderingen van een organisatie worden ontsloten omdat de bronorganisatie nog in het proces van ontsluiten van alle vorderingen zit.
Alle mogelijke situaties hebben we in kaart gebracht, vervolgens hebben we in meerdere iteraties, samen met gebruikers, gekeken op welke wijze we deze situaties het beste kunnen tonen aan de gebruiker.
Uit de eerste ontwerp-iteratie bleek dat de kleuren geassocieerd werden met de kleuren van de iconen in het overzicht. Ook werd de voortgangsbalk niet goed begrepen en werd er (mede daardoor) snel voorbij gescrold. In een tweede iteratie is het geheel minder alarmerend gemaakt. Er is gezocht naar een oplossing om de boodschap over te brengen dat ‘het overzicht nog niet compleet is’. Die boodschap blijkt nu beter over te komen.
Wel is het ‘waarom’ niet altijd duidelijk in het scherm ‘Bekijk details’, en zoeken gebruikers naar handelingsperspectief (‘Wat moet ik nu doen om het compleet te maken?’). Van de verschillende suggesties voor oplossingen die zijn getest, blijkt met name het ontvangen van meldingen bij een antwoord van een bronorganisatie kansrijk te zijn. Bovendien zien gebruikers in meerdere situaties het nut van notificaties.
Bekeken vanuit de grondhouding dat beperkte informatie ‘onderdeel van het leven is’, nemen we uit het onderzoek de volgende leerpunten mee:
- We communiceren duidelijk, maar niet alarmerend, wanneer het overzicht niet compleet is.
- We maken direct duidelijk dat dit niet ‘de schuld’ van de gebruiker is.
- Waar mogelijk communiceren wat het beschikbare handelingsperspectief is.
Al met al hebben is ook dit onderzoek weer een mooi voorbeeld hoe we het Vorderingenoverzicht Rijk samen met burgers ontwikkelen tot een bruikbare dienst, die aansluit bij de leefwereld van deze burgers.
Hoe werkt team VO Rijk?
Ondertussen werken we met Team VO Rijk al een hele tijd aan een betrouwbaar, veilig en eenvoudig overzicht van betalingsverplichtingen aan overheidsorganisaties. Daarbij hanteren we een werkwijze die weliswaar niet uniek is, maar wel bijdraagt aan de kwaliteit en waarde die we graag willen bieden aan burgers. Onderstaande afbeelding laat kort zien wat die werkwijze inhoudt.
Naast deze werkwijze, hanteren we ook de principes van Gebruiker Centraal (Gebruiksvriendelijkheid, gemak en meerwaarde voor de gebruiker), Common Ground (data bij de bron, scheiding van data en processen) en de Nederlandse API Strategie.
Stand van zaken aansluiten van CRI-partners
We staan voor een spannende periode. In de komende weken verwachten we dat de eerste vorderingen worden ontsloten naar de demo-omgeving van het Vorderingenoverzicht Rijk. Begin juni heeft het CJIB een succesvolle interne end-to-end-test uitgevoerd. Van de bron tot de voordeur, zeg maar. Het daadwerkelijk laten ophalen van deze vorderingen door de dienst VO Rijk vormt nu de laatste stap in dit proces.
Daarnaast onderzoekt DUO hoe de componenten, die nu draaien op een R&D-omgeving, kunnen worden geïmplementeerd in de reguliere OTAP-omgeving. Snel daarna kunnen ook de eerste DUO vorderingen naar het VO Rijk worden ontsloten. Ook de Belastingdienst en RVO zijn gestart met het traject om de vorderingen te ontsluiten, en zijn al bezig met implementatie van de componenten van VO Rijk of bereiden deze implementatie nu voor. Ook CAK heeft de eerste stap gezet in de voorbereidingen voor het ontsluiten van data naar de demo-omgeving. SVB en UWV starten einde van dit jaar en zullen in 2025 de eerste vorderingen ontsluiten.
We kunnen, samen met de bronorganisaties, niet wachten tot we de eerste vorderingen daadwerkelijk in het vorderingenoverzicht kunnen zien.
Hoe staan we ervoor in 2024?
We hebben als ontwikkelteam een aantal doelen gesteld die we in 2024 willen bereiken. Deze doelen vind je in onderstaande afbeelding. Als we kijken naar de mate waarin we het doel hebben bereikt, dan is het beeld als volgt:
Grosso modo kunnen we stellen dat we mooi op schema liggen om de doelen dit jaar succesvol te behalen.
Grand demo's
![]() | Ook in 2024 laten we als team ieder kwartaal aan iedereen die geïnteresseerd is zien, waar we mee bezig zijn (geweest). Eens in de drie maanden, op een donderdag van 10:00 tot 11:00 uur, organiseren we online een zogenaamde Grand Demo. |
Tijdens de Grand Demo nemen we de aanwezigen mee in de ontwikkelingen van het Vorderingenoverzicht Rijk. Dit jaar zullen we dat doen op de volgende momenten:
- Donderdag 26 september
- Donderdag 5 december
Wil je graag meekijken met ons project, maar staat de afspraak nog niet in je agenda? Stuur dan een bericht aan projectleider Kiske de Leest, via k.deleest@cjib.nl. Je ontvangt dan een uitnodiging met daarin de link naar de online bijeenkomst.
Even voorstellen: Zamir
![]() | Mijn naam is Zamir Amir en samen met mijn vrouw en drie kinderen wonen wij in Nootdorp. Als software engineer ben ik vanaf het begin betrokken bij het project Vorderingenoverzicht Rijk. Ook tijdens het voortraject, toen het overzicht ontstond als onderdeel van het project ‘De Blauwe Knop’, was ik betrokken. |
Als full stack software engineer werk ik aan zowel de front-end als de back-end van de softwareoplossingen. Ik ben gedreven om verschillende technologieën met elkaar te verbinden en zo integraties te realiseren. Mijn werk is niet alleen een beroep, maar een echte passie waar ik elke dag energie uit haal.
In mijn vrije tijd vind ik het dus ook heerlijk om me te verdiepen in innovaties binnen de softwarewereld. Nieuwe ontwikkelingen en ideeën inspireren mij, waarna ik deze kennis ook weer kan toe passen in mijn werk. Daarnaast ben ik regelmatig te vinden in de sportschool, waardoor ik gelukkig nog wel van mijn bureaustoel af kom, en geniet ik volop van de momenten met mijn gezin en familie.
Vragen of suggesties?Hebt u opmerkingen, suggesties of vragen over het project VO Rijk? Zijn er onderwerpen waar u meer over zou willen lezen? Of wilt u reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact op met projectleider Kiske de Leest. Wij ontvangen uw reactie graag. | Aan- of afmeldenWij sturen u deze nieuwsbrief omdat u direct of zijdelings betrokken bent bij het project VO Rijk. Is dit niet het geval? Of wilt u om een andere reden de nieuwsbrief niet ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.Heeft u deze nieuwsbrief via een derde ontvangen en wilt u deze voortaan rechtstreeks ontvangen? U kunt zich hier aanmelden. |