Nieuwsbrief: Jaargang 2024-11
![]() |
Jaargang 2024, Nummer 11, 3 september 2024
Tijdens Prinsjesdag werden de plannen van het kabinet Schoof bekend gemaakt, met daarin nadrukkelijk ruimte om ervoor te zorgen dat mensen met schulden eerder en sneller hulp krijgen, om te voorkomen dat hun schulden groter worden. Dat is uiteraard goed nieuws, en één van de redenen dat we bouwen aan een overzicht met alle betalingsverplichtingen die je als burger bij overheidsorganisaties hebt. Dat helpt niet alleen bij het voorkomen dat bestaande schulden groter worden, maar het helpt als het goed is juist ook om problemen te voorkomen.
Dat een overzicht van je schulden (en breder: je betalingsverplichtingen) heel belangrijk is, blijkt ook nog maar eens uit het eindrapport van het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Problematische schulden, ‘Naar een beter werkende schuldenketen’. Daarin wordt als eerste essentiële maatregel een integraal schuldenoverzicht genoemd.
Voor het team dat werkt aan het Vorderingenoverzicht Rijk is dit allemaal extra motivatie, om ervoor te zorgen dat we samen met burgers en stakeholders een product ontwikkelen waarmee we zo goed mogelijk bijdragen aan het oplossen van de problematiek. Of beter nog, het voorkomen ervan.
In deze nieuwsbrief nemen we je graag mee in enkele van de recente ontwikkelingen binnen het project. Daarnaast trappen we af met een toelichting op de voornaamste principes die we als team hanteren bij de ontwikkeling van VO Rijk.
Kiske de Leest Projectleider Vorderingenoverzicht Rijk
Principes van Team VO Rijk
In de vorige nieuwsbrief hebben we al iets ‘verteld’ over de werkwijze van Team VO Rijk. De principes die we hanteren bij ontwerp en ontwikkeling van VO Rijk zijn direct verbonden met deze werkwijze. Deze principes lichten we dan ook graag verder toe.
Gebruiker Centraal
![]() | Gebruiker Centraal is een community van en voor mensen die werken aan de dienstverlening of communicatie van de overheid. Mensgericht denken en ontwerpen staat centraal in deze community. We hanteren de door hen geformuleerde ontwerpprincipes bij de ontwikkeling van VO Rijk: |
- Zet de gebruiker centraal
- Wees pas tevreden als je gebruiker tevreden is
- Maak het eenvoudig voor de gebruiker
- Ga uit van feiten, niet van aannames
- Wees transparant en deel je kennis
Meer over deze principes lees je hier.
Common Ground
Common Ground is de breed gedragen visie van flexibel, eenvoudig, en slim ingerichte informatievoorziening, zodat data-gedreven en flexibel kan worden ingespeeld op maatschappelijke opgaven. En zodat burgers en ondernemers passende dienstverlening, regie op eigen gegevens en transparantie over datagebruik krijgen.
De principes van deze informatiekundige visie kun je hier bekijken.
API strategie van de Nederlandse overheid
De API strategie van de Nederlandse overheid bevat afspraken en standaarden om API’s te ontwerpen, te beveiligen, toegankelijk te maken en te gebruiken. Het toepassen van deze afspraken en standaarden door aanbieders vergemakkelijkt het gebruik van API’s voor afnemers. In het geval van VO Rijk zijn deze afnemers de gebruikers, oftewel de burgers.
Meer over de API Strategie van de Nederlandse overheid vind je hier.
Deelnemende organisaties in beeld: CAK
![]() | Sinds september 2023 ben ik, Lucien Versteeg, als technisch projectleider betrokken bij het VO Rijk-(web)app- project om het CAK te kunnen laten aansluiten. |
krijgt het CAK dagelijks te maken met veel burgers die knelpunten hebben met het kunnen voldoen aan hun financiële verplichtingen. Alles wat de burger kan helpen met overzicht en inzicht moeten we aangrijpen. We zijn er immers voor de burger.
Het CAK is nu zo ver dat er wordt gestart met de bouw en testomgeving in het zogeheten Kubernetes, dat is het containerplatform waarop het CAK de ‘tussenlaag’ laat werken, om van daaruit de financiële bronsystemen aan te spreken voor de burger die dat via de VO Rijk-(web)app opvraagt. We hebben al een eerste ervaring opgedaan met dit platform in een ander project. Die ervaring komt ons nu erg goed van pas. We hopen nog dit jaar een eerste test te kunnen doen met de testomgeving van het VO Rijkteam.
Eerste VO Rijk Tech Inspiratiedag
Op woensdag 4 september organiseerde Team VO Rijk, samen met de CRI-partners die aansluiten op het overzicht, de eerste Tech Inspiratiedag. Op deze dag zijn we met betrokken architecten, analisten en DevOps-teams van de bronorganisaties samengekomen om van elkaar te leren en om ervaringen te delen.
Het DevOps Team Antraciet van het CJIB heeft een inkijkje gegeven in de implementatie bij het CJIB en inzicht gegeven in de wijze waarop zij het FCID vullen vanuit de bronsystemen, onder andere met behulp van GraphQL. Daarna zijn we in kleinere groepen opgesplitst om enkele thema’s gedetailleerder te bespreken. Het was goed om eens bij te praten over VO Rijk en voor Team VO Rijk waardevol om op te halen wat er bij de verschillende partners speelt in relatie tot het aansluiten op VO Rijk.
In de middag zijn we na een hersenkrakend intermezzo (een pubquiz), met behulp van Open Space Technology verdergegaan op de basis die in de kleinere groepjes al was gelegd. De groepen bepaalden zelf waarop dieper werd ingegaan.
Na al dit harde werken, sloten we af met een informeel samenzijn en een goed gesprek.
Voor Team VO Rijk was de Tech Inspiratiedag zeer waardevol. We hebben erg veel beelden en nuttige suggesties en ideeën opgehaald bij de bronorganisaties. Ook de andere aanwezigen spraken uit dat deze dag zeer nuttig was. En daarnaast ook zeer plezierig: fijn om elkaar te leren kennen en elkaar wat langer te kunnen spreken. Het is dan ook zeker niet de laatste Tech Inspiratiedag geweest…
Van de gebruiker
In de afgelopen periode hebben we het gebruikersonderzoek van VO Rijk gefocust op het inzichtelijk maken van het feit dat in het vorderingenoverzicht (nog) niet alle gegevens worden getoond aan de gebruiker. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de gegevens nog worden opgehaald (‘in progress’), dat de gebruiker bepaalde organisaties niet heeft geselecteerd, dat een bronorganisatie het betreffende type betalingsverplichting nog niet ontsluit of dat er ergens een storing is.
Samen met ontwerpers, onderzoekers en burgers kijken we naar de manier waarop we in deze gevallen aan de gebruiker duidelijk maken wat er speelt. Zo komen we in enkele iteraties tot een ontwerp waarin we op een begrijpelijke en intuïtieve manier aan de gebruiker duidelijk maken wat er aan de hand is.
Het feit dat gegevens niet compleet zijn, wil niet per se zeggen dat er iets ‘mis’ is. Het ontbreken van bepaalde gegevens in de applicatie beschouwen we als een ‘fact of life’. Het gebruikersonderzoek helpt ons om de gebruiker hier op een heldere en effectieve manier over te informeren.
Het ‘Minimal Viable Product’
Een ‘Minimum Viable Product’ (MVP) is de eerste versie van een product of dienst, die zo vroeg mogelijk in het ontwikkelproces wordt uitgerold naar de gebruiker. Het doel is om daarmee zo snel mogelijk feedback te krijgen. Deze feedback is nodig om belangrijke vervolgstappen in de ontwikkeling van de dienst te kunnen nemen.
Maar wanneer is de dienst VO Rijk ‘goed genoeg’ om aan een gebruiker aan te bieden? Of op zijn minst beschikbaar te maken voor een kleine groep vroeggebruikers? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, heeft Team VO Rijk in kaart gebracht wat er nog moet gebeuren voor het overzicht kan worden aangeboden aan minimaal één gebruiker die zijn of haar eigen gegevens opvraagt. Het ontwikkelteam heeft, op basis van de ervaringen van de afgelopen periode en de onderzoeken onder potentiële gebruikers, vastgesteld dat de volgende zaken essentieel zijn om het MVP te toetsen:
Duidelijk overzicht beschikbaar
Er zijn vorderingen beschikbaar uit één cluster van minimaal twee bronorganisaties. De financiële en betalingsverplichtingen van deze vorderingen zijn inzichtelijk. Het is mogelijk om achterstallige vorderingen te onderscheiden.
Veilige toegang geregeld
Er is een DigiD-koppeling voor identiteitsverificatie, pincodebeveiliging met herstelmogelijkheid en alle betrokken partijen voldoen aan de veiligheidsstandaarden.
Essentiele functies aanwezig
Er is duidelijke onboarding, mogelijkheid tot contact, afhandeling van storingen en foutmeldingen.
Randvoorwaarden ingevuld
Er is een succesvolle ketentest uitgevoerd en het beheer van applicatie en stelsel zijn belegd.
Deze definitie van het MVP heeft voor het ontwikkelteam van VO Rijk als belangrijk doel, te weten welke onderdelen en taken de komende tijd moeten worden opgepakt en afgerond. Ze staat in die zin tot op zeker hoogte los van de strategie van lanceren van de applicatie. Daarbij komen ook andere aspecten kijken.
Extra grand demo over gebruikersonderzoek
![]() | Het gebruikersonderzoek speelt een prominente rol in het project VO Rijk. Zoals je in het eerste artikel kunt lezen, stellen we de gebruiker en zijn leefwereld centraal bij alles dat we ontwerpen en ontwikkelen. Graag laten we zien hoe we dit onderzoek uitvoeren, wat concrete resultaten zijn en hoe we met die resultaten omgaan in het project. |
Vandaar dat we op dinsdag 19 november om 11:00 uur een extra, ingelaste grand demo organiseren, volledig gericht op het gebruikersonderzoek.
De reguliere grand demo's vinden eens in de drie maanden plaats, op een donderdag van 10:00 tot 11:00 uur. We hebben er dit jaar al drie mogen organiseren. De laatste grand demo van het jaar vindt plaats op 5 december!
Wil je graag meekijken met ons project, maar staan de grand demo's nog niet in je agenda? Stuur dan een bericht aan projectleider Kiske de Leest. Je ontvangt dan een uitnodiging met daarin de link naar de onlinebijeenkomst.
Even voorstellen: Daan Horn
![]() | En toen was het mijn ‘moment of fame’... Nou, mijn naam is Daan Horn. Opgegroeid in Twente en na een tijd in het Gooise Hilversum en Huizen gewoond te hebben, ben ik zo'n 5 jaar geleden verhuist naar de rust en ruimte van het mooie buitengebied bij Wekerom. Oftewel, ik ben nu halverwege geeindigd. |
Dat heeft iets met Wicky te maken, want ze is dierenarts. Hoewel ik lange tijd honkbal heb gespeeld op acceptabel niveau, hou ik het nu vooral bij motorrijden en wat houtbewerking (beginner) ter ontspanning.
Begin dit jaar ben ik aangehaakt op het project Vorderingenoverzicht Rijk en daar mag ik mij als backend developer vermaken, waarbij ik het ook vooral niet schuw om mee te helpen met de CI/CD, containers en hier en daar wat frontend werk. Tevens doe ik mijn best om de bronorganisaties met technische onderwerpen te helpen. Mocht je dus vragen (of opmerkingen) hebben, ik help graag!
Vragen of suggesties?Hebt u opmerkingen, suggesties of vragen over het project VO Rijk? Zijn er onderwerpen waar u meer over zou willen lezen? Of wilt u reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact op met projectleider Kiske de Leest. Wij ontvangen uw reactie graag. | Aan- of afmeldenWij sturen u deze nieuwsbrief omdat u direct of zijdelings betrokken bent bij het project VO Rijk. Is dit niet het geval? Of wilt u om een andere reden de nieuwsbrief niet ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.Heeft u deze nieuwsbrief via een derde ontvangen en wilt u deze voortaan rechtstreeks ontvangen? U kunt zich hier aanmelden. |